HTML

A nagy nyílt forrású biznisz

Egyre népszerűbbek, egyre használhatóbbak a nyílt forrású szoftverek. Lássuk hát, van-e valódi keresnivalójuk a piacon!

Friss topikok

A nyílt forráskódú biznisz

2008.10.20. 21:00 ervin d

Nagy változások mennek végbe napjaink szoftverpiacán. Olyan mértékű változások, amik már kezdenek betörni más területekre is. Például létezik már nyílt forráskódú rajzfilm (Elephant's dream), több tucat nyílt forráskódú / szabadon felhasználható könyv, és számtalan tanulmány.

 

Kép az Elephant's Dream c. animációs filmből

  

A jelenség jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Thomas L. Friedman És mégis lapos a Föld című könyvében a világot kilapító (azaz megreformáló) 10 legfőbb folyamat közé sorolta nyílt forráskód mozgalmat.

 

Kétségkívül az utóbbi 5-10 év egyik legfontosabb változását hozta az emberek életében az internet elterjedése. És ebben bizony nagy részt képvisel a nyílt forráskódú világ: pl. a Firefox böngésző pár év alatt immár 1/3-át uralja saját piacának (annak ellenére, hogy nagyon sok üzleti Microsoft programmal nem tud megfelelő szinten együttműködni), vagy ott van a Creative Commons, mint egy szabadabb szerzői jogviszony, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ugyanakkor számtalan Apache webszerver fut Linuxon a világban, milliónyi szájtot kiszolgálva, háttéradatbázisként MySQL-t használva.

 

És persze ott van a rohamosan fejlődő operációs rendszer, a Linux, amely – bár még csak jelentéktelen, 1-2%-os részesedést mondhat magának – egyre inkább harapdálja ki a részét piacának tortájából. Lassan talán megértik a fejlesztőik is, hogy a további terjeszkedésben lassan már nem a technológiai előnyök lesznek a fő húzóerő, hanem hogy hogyan sikerül „eladni” a terméküket (például a Windows Vista a használhatóság területén sok mindenben elmarad az XP-től, mégis sokat eladtak már belőle...). Ugyanis a Microsoft mögött ott áll egy sok tapasztalattal rendelkező, és igencsak fejlett marketing-gépezet, amellyel egy önkéntesen szerveződő "geek" társaság talán kevésbé tudja felvenni a kesztyűt a vad piaci körülmények között.

 

De nem is kell felvenniük, hiszen az ő dolguk, hogy minél tökéletesebb programokat gyártsanak. Ennek a blognak a szándéka viszont pont a másik oldal feltárása: milyen üzleti lehetőségek rejtőznek a nyílt forráskódú rendszerekben, milyen marketinges vitorlákat lehet bevetni, hogy még jobban haladjon a hajó az új szelek szárnyán. Továbbá igyekszem majd hírt adni minden fontosabb eseményről, ami előrelendítheti a nyílt forráskódú mozgalmat – üzletileg.

 

Kellemes olvasást kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing linux üzlet nyílt forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ossbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr49723721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása