HTML

A nagy nyílt forrású biznisz

Egyre népszerűbbek, egyre használhatóbbak a nyílt forrású szoftverek. Lássuk hát, van-e valódi keresnivalójuk a piacon!

Friss topikok

Open Source Marketing hibák #1: RTFM!

2008.11.05. 11:55 ervin d

Még a közelébe se gyere ennek a postnak, ha még nem olvastál el minden dokumentációt!

Az Open Source Marketing nagy mértékben épít a közösség erejére. Épp ezért nagyban befolyásolhatja azt, hogy valaki új taggá válik-e a közösségben, hogy a régiek mennyire befogadóak, mennyire kedvesek, segítőkészek, stb. Szerencsére ma már ezen a téren sokkal jobb a helyzet, mint pár éve, bár még bele lehet futni régi vonalas "kiosztókba".

Leginkább Linuxos fórumokon fordult elő a helyzet, hogy egy újonc segítséget kért, és az első ember, akibe belefutott egy olyan profi Linuxos volt, aki ahelyett, hogy valódi segítséget nyújtott volna, a delikvens látható tudásánál jóval magasabb szinten magyarázta el a dolgot. A látszólagos segítségnyújtás tulajdonképpen öncélú tudás-fitogtatás volt. Persze ha az visszakérdezett, jött a szokásos leosztás, hogy "RTFM!" (Read The Fucking Manual!). Azaz, "még a közelébe se gyere ennek a fórumnak, ha még nem olvastál el minden dokumentációt!"

rtfmErre persze emberünk teljesen elbizonytalanodik: "Ha Linux alatt hónapokat kell tanulnom csak azért, hogy egyáltalán segítsenek nekem abban, hogy rendesen bekonfiguráljam a rendszert, inkább visszatérek a Windows-ra. Ott legalább minden kézre esett."

És a szakink hátradőlve nyugtázta: "Nem neki való a Linux, menjen csak vissza az Ablakok világába ez a láma." Ugyanez a szaki egy másik fórumon így sír: "A rohadék MS a monopóliumával uralja a piacot... Bezzeg, ha a Linux jobban el lenne terjedve, szebb meg jobb lenne a világ." Csak annyit nem vesz észre, hogy saját viselkedésével épp ő riasztott el egy új felhasználót.

Szerencsére az utóbbi időben ez a mentalitás kezd eltűnni, bár hozzáteszem, a Linux is annyival könnyebben használhatóvá vált, hogy gyakran felesleges is hosszú howto-kat, meg manual-okat olvasgatni.

3 komment

Címkék: marketing linux fórum közösség rtfm

A bejegyzés trackback címe:

https://ossbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr42751144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2008.11.05. 18:29:02

Ettől függetlenül én mindig is azt vallottam, hogy ha valaki nem azért akar Linuxra váltani, mert kíváncsi, újat akar megismerni, érdeklődő; hanem azért mert "szar a Windows", "nem akarok fizetni de félek a BSA-tól" stb. akkor az ne váltson, használja a szeretett Windowsát. Mert ebből jönnek a vélemények, hogy "A linux még nem érett", "Jó lenne, de miért nem tudja úgy csinálni, mint a Windows?".

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.11.05. 22:01:49

A RTFM duma tényleg nem szép, de legalább annyira nem, minthogy a fórumon segítséget kérő emberek olvasás vagy keresés helyett azonnali megoldást várnak. Néha még arra sem hajlandóak, hogy a fórum keresőjét használják, amivel pedig elkerülhetők a viták 95%-a.
A veteránok szerintem ilyenkor csak mosolyognak. Nekik nem volt Google, meg ennyi ember aki használta volna a disztrókat (és én sem vagyok veterán, de a netet elég régóta használom már).

ervin d · http://www.marketingszoveg.com 2008.11.05. 23:53:12

Ez így van, rengeteg forrás van a neten. Viszont marketing szempontból mindig a "vevőnek van igaza", akármilyen hü... tájékozatlan is.
A baj itt csak az, hogy itt nem eladó-vevő kapcsolatról van szó, hanem önkéntes segítségnyújtásról. Viszont sok distro van, amik mögött cégek állnak (Novell, RedHat, Canonical, stb.), és létezik fizetett supportjuk (ahol ugye igaz a fenti mondás), és van fél-hivatalos közösségi support is, ami ugye az ingyenes, meg önkéntes. Azonban ha valamelyik céges hátterű distro közösségi fórumán bunkón bánnak az újoncokkal, az magára a cégre is rossz fényt vet, rontja az imidzsét.

Mondjuk én úgy vettem észre, hogy ezek a cégek okosan szokták megválogatni a közösségük vezetőit, hogy minél ritkábban forduljon elő ilyesmi...
süti beállítások módosítása