HTML

A nagy nyílt forrású biznisz

Egyre népszerűbbek, egyre használhatóbbak a nyílt forrású szoftverek. Lássuk hát, van-e valódi keresnivalójuk a piacon!

Friss topikok

Nyílt forrású szoftverek a számok tükrében

2008.11.03. 11:34 ervin d

Lássuk hát, mit értek el a nyílt forrású szoftverek a piacon az elmúlt években!

Ha az elmúlt években a Linux sikeréről beszéltek, akkor általában a szerverpiac került említésre. Azonban nagyon úgy tűnik, ezen a területen megállt a Linux 2004-05 környékén még töretlen térhódítása (ami olykor évi 40-50%-os növekedést jelentett). Ennek fő okaként azt említik, hogy amit ki lehetett csípni a Unix-ok piacából, azt már megszerezte a Linux, azonban a Windows szervereket nem nagyon szokták átállítani Linuxra. Manapság a Linux részesedését a szerverpiaci eladásokból 20% körülire becsülik, míg a Windows-ét 60-70% körülire.

Az asztali Linux-ok helyzetét a következő grafikon hivatott bemutatni (a bal oldali számok a piaci részesedés százalékát mutatják):

Látszik, hogy az évek során folyamatosan növelte a részesedését (sőt, a grafikon szerint egyre növekvő ütemben), azonban még mindig csak nagyon kis hányadát (tulképp 1% körül) képviseli az operációs rendszerek piacának (Ezért is volna kár összehasonlítgatni a 90% körüli részesedésű Windows-szal). Forrás: HitsLink

Web-szerverek területén a nyílt forráskódú Apache a piacvezető(kb 50%). Igaz, 2006-07-ben elég nagy teret vesztett a Microsoft (kb. 34%) javára, de a piac állapota 2008-ban stabilizálódni látszik.

A másik oldalon, a böngésző-piacon eléggé különböző számokat találhatunk a különböző kutatóintézetek honlapjain. Én most a HitsLink adatait veszem alapul, mivel ezek a legalkalmasabbak trendelemzésre (eléggé részletesek, és elég régóta kutatják a piacot).

 

Ebből az látszik, hogy a Firefox növekedése bár lassú, de töretlen, hamarosan megelőzi az IE6-ot, ami ugyeár a kb. 75%-os részesedésű Win XP része...

Szólj hozzá!

Címkék: linux firefox apache piaci részesedés

A bejegyzés trackback címe:

https://ossbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr87747133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása