HTML

A nagy nyílt forrású biznisz

Egyre népszerűbbek, egyre használhatóbbak a nyílt forrású szoftverek. Lássuk hát, van-e valódi keresnivalójuk a piacon!

Friss topikok

Válság: lehetőség a nyílt forráskód számára?

2008.10.27. 00:14 ervin d

Az osline blogban olvastam egy érdekes cikket, amely a válság Linuxra gyakorolt hatását taglalja. Mivel szinte megegyező véleményem van a dolgokról, itt nem fogom leírni ugyanezt, inkább úgy döntöttem, továbbgondolom a dolgot: mit tartogat a válság utáni világ a nyílt forráskód számára?

Az elmúlt 100 évben már volt két nagy gazdasági válság, az egyik az1929/30-as világválság, a másik pedig a 70-es évek olajválsága. Úgy tűnik, ez egy kb. 40 évenként megismétlődő jelenség, szóval manapság eléggé időszerű a dolog.

A válságok mindig egy régi világkép összeomlását és egy új világkép megerősödését hozták. Így például a 30-as, 40-es években történhetett meg az elektromos áram, valamint a kőolaj tömeges elterjedése (ugyanakkor lecsökkent a pl. a lovak iránti szükséglet), amitől a 70-es évekbeli ember már annyira függött, hogy az energiahordozók drasztikus megdrágulása hozta el a következő válságot. A 70-es, 80-as évek vívmánya így az energiatakarékosság, valamint a miniatürizáció elterjedése lett. Tulajdonképpen a 80-as években lett a számítástechnika is tömegek számára elérhető.

A 2000-es évek eleji dotcom-lufi ezek alapján már figyelmeztető jel is lehetett: valami változóban van. A gazdaság szerkezete is szép csendben változott, a kis- és középvállalatok egyre nagyobb szerephez jutottak. A informatika egy komoly, minőségi változáson esett át az elmúlt 10 évben: a számítógépek ma már inkább kapcsolattartó eszközök, mint számítási segédeszközök. Persze a régi funkciók is megmaradtak, de ma már egy PC internet nélkül nem sokat ér.

Szerintem az okos üzletember nem a válságon sír, és foggal-körömmel kapaszkodik a régi szabályokhoz, hanem már a nehéz idők közepén a válság utánra tervez. Mivelhogy minden dolog vége valami újnak a kezdete. Megfigyelhető, hogy a válságok utáni világot meghatározó erők nagy része jelen volt korábban is a gazdaságban, de a régi rend mellett nem tudott nagy mértékben elterjedni: újra káosznak kellett lennie ahhoz, hogy kibontakozhassanak az új igények, és az ezeket kiszolgáló új cégek (hiába lehettek az emlősök fejlettebbek a hüllőknél, ha a dinók mellett labdába sem rúghattak).

Hogy milyen lesz az új világrend? Csak találgatni tudnék. Mindenesetre, ha igaz, hogy az IT volt az utóbbi 20-30 év húzóágazata, akkor - mivel a történelem csak magát tudja ismételni - ezen a téren kell elsősorban gyökeres változásoknak bekövetkezniük. És talán pont ez hozhatja el a nyílt forráskód tömeges elterjedését.

3 komment

Címkék: it változás válság káosz

A bejegyzés trackback címe:

https://ossbiz.blog.hu/api/trackback/id/tr89733538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2008.10.31. 23:44:06

Hozzátenném, hogy kis cégemnél tervben van jövőre 4000+ gép cseréje és Vista telepítés. Ennyit a nyílt forráskód tömeges elterjedéséről. Esetleg KKV szektorban megmozdulhat valami.

ervin d · http://www.marketingszoveg.com 2008.11.02. 17:13:32

Én is a KKV-szektorban látom az igazi lehetőséget. Egyrészt ma már a foglalkoztatottak többsége ott dolgozik (azaz összességében nagy erőt képviselnek), másrészt ők azok a cégek, akik elég rugalmasak egy ilyen mértékű változtatáshoz (olcsóbb képzés, kevésbé rögzült vállalati kultúra, stb.).

Pláne, hogy a nyílt forráskód egy eléggé alulról jövő kezdeményezés - az ilyeneket ritkán karolják fel a konzervatívabb nagyvállalatok...
süti beállítások módosítása